fbpx

Depistarea cancerelor cutanate

Cancerele cutanate reprezinta o adevarata problema de sanatate. Pielea este locul unde se dezvolta unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancere, dar si unele dintre cele mai periculoase. Din fericire, localizarea cutanata, la vedere, face usoara examinarea si diagnosticarea precoce. Riscul dezvoltarii unui cancer de piele creste odata cu varsta, dar si cu expunerea excesiva la soare.

Cand trebuie sa te adresezi medicului dermatolog:

Cancerul cutanat poate sa apara pe piele sanatoasa, sau pe nevi preexistenti, numiti popular semne sau alunite. Ar trebui sa faci un consult dermatologic atunci cand observi orice formatiune nou aparuta pe pielea sanatoasa, sau atunci cand una dintre alunitele tale sufera un traumatism, isi schimba forma, culoarea, sau dimensiunea.

Se recomanda evaluarea dermatologica periodica a alunitelor. Dermatologul va examina cu ajutorul unui dermatoscop fiecare alunita in parte si le va nota pe cele care prezinta modificari, sau necesita urmarire atenta.

Atitudinea cea mai sigura, in cazul in care o formatiune de la nivelul pielii este suspecta, o reprezinta excizia si examenul histopatologic. Acesta din urma este singura investigatie care poate stabili diagnosticul de certitudine.

Preventia cancerului de piele consta in evitarea expunerii excesive la soare, folosirea cremelor cu fotoprotectie ridicata si examinarea dermatologica periodica.